БІБЛІОТЕКА ЧЕРКАСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО БІЗНЕС-КОЛЕДЖА


Кафедра бухгалтерського обліку і аудиту

  “Бухгалтерія” та “Склад”. Навчально-методичний посібник

УДК 657.2(075)+658.8
Рекомендовано до друку рішенням
методичної ради Черкаського
державного бізнес-коледжу
Протокол № 6 від 6 січня 2003 р.

Укладач: Фімяр С. В.

“Бухгалтерія”. “Склад”.
Навчальний посібник.

Черкаси, 2003р. - 195 с.

Рецензенти :
Лютова А. М., к.е.н., доцент
Черкаський державний технологічний університет
Куклін О. В., к.пед.н.,
директор Черкаського державного бізнес-коледжу

У посібнику викладаються теоретичні основи бухгалтерського та складського обліку, показані їх практичні аспекти в умовах навчально-тренувальної фірми.

Для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, учнів професійно-технічних навчальних закладів, викладачів та організаторів навчання персоналу.

Зміст

 

Вступ

7

Відділ “Бухгалтерія”

1

Облік основних засобів підприємства

9
1.1

Поняття основних засобів підприємства. Інструкції і нормативні акти з ведення обліку

9
1.2

Необхідність і порядок ведення обліку

13
1.3

Порядок поповнення і купівлі. Основні фонди

13
1.4

Порядок нарахування зносу і амортизації

16
2

Облік МШП

23
2.1

Поняття МШП

23
2.2

Надходження в експлуатацію і списання МШП

23
2.3

Бухгалтерські проводки по МШП

24
3

Ведення поточного (розрахункового) рахунка

26
3.1

Поняття розрахункового рахунка підприємства

26
3.2

Порядок ведення розрахункового рахунка і оформлення документів в організації.

26
3.3

Порядок проведення операцій за розрахунковими рахунками

39
4

Касові операції на підприємстві

40
4.1

Поняття каси

40
4.2

Порядок ведення обліку касових операцій

43
4.3

Бухгалтерські проводки по касі

47
5

Облік витрат на виробництво продукції

48
5.1

Нормативні акти та положення з бухгалтерського обліку

48
5.2

Поняття виробничих витрат

48
5.3

Класифікація витрат за економічними елементами та статтями калькуляції

49
5.4

Непрямі витрати виробництва та їх списання

51
5.5

Бухгалтерські проводки

53
6

Облік готової продукції

55
6.1

Нормативні акти та положення, прийняті для обліку готової продукції

55
6.2

Ведення бухгалтерського обліку готової продукції

56
6.3

Порядок формування собівартості продукції

57
6.4

Порядок ведення обліку за іншими рахунками

59
6.5

Бухгалтерські проведення з обліку готової продукції

61
7

Торгова діяльність підприємства

63
7.1

Поняття торгової діяльності і необхідність ведення обліку продукції

63
7.2

Поняття, види та оцінка товарів

63
7.3

Нормативні акти і положення

67
7.4

Формування націнок та надбавок

68
7.5

Документальне оформлення бухгалтерського обліку товарів, що надійшли

69
7.6

Облік реалізованих товарів

73
7.7

Звітність з торгової діяльності

75
7.8

Переоблік та інвентаризація товару

77
8

Розрахунки по оплаті праці на підприємстві

78
8.1

Необхідність ведення обліку продукції

78
8.2

Закони та нормативні акти

78
8.3

Функції, види та принципи стимулювання

78
8.4

Форми та системи оплати праці. Основна та додаткова заробітна плата

81
8.5

Порядок нарахування заробітної плати

83
8.6

Порядок утримання з заробітної плати

84
8.7

Нарахування на Фонд заробітної плати

90
9

Облік орендних операцій

91
9.1

Нормативні акти та положення продукції

91
9.2

Поняття оренди

91
9.3

Бухгалтерські проводки по оренді

92
10

Порядок ведення обліку доходів

94
10.1

Нормативні акти та положення

94
10.2

Основні вимоги до визначення, складу та оцінки доходів

94
10.3

Класифікація доходів

97
10.4

Облік доходів від звичайної діяльності

98
10.5

Облік доходів від надзвичайної діяльності

104
11

Порядок ведення обліку фінансових результатів

109
11.1

Поняття фінансових результатів

109
11.2

Облік фінансових результатів діяльності підприємства

110
12

Витрати та їх облік

114
12.1

Види витрат за елементами

114
12.2

Облік адміністративних витрат

115
12.3

Облік збутових витрат

118
12.4

Синтетичний та аналітичний облік збутових та адміністративних витрат

120

Відділ “Склад”

13

Поняття та порядок ведення обліку на складі

123
14

Завдання

135
 

Висновок

137
 

Список рекомендованої літератури

138
 

Додаток 1 Об?ява на внесок готівки

142
 

Додаток 2 Платіжне доручення

143
 

Додаток 3 Касова книга (1 лист).

144
 

Додаток 4 Прибутковий касовий ордер

146
 

Додаток 5 Реєстр чеків

146
 

Додаток 6 Розрахунково-платіжна відомість

147
 

Додаток 7 Видатковий касовий ордер

148
 

Додаток 8 Платіжна відомість

149
 

Додаток 9 Меморіальний ордер

150
 

Додаток 10 Реєстр чеків

151
 

Додаток 11 Підтвердження залишків по поточному рахунку

152
 

Додаток 12 Зведене платіжне доручення

154
 

Додаток 13 Заява на отримання чекової книжки

155
 

Додаток 14 Розрахунок зобов?язання зі сплати Збору на обов?язкове державне пенсійне страхування

156
 

Додаток 15 Баланс

158
 

Додаток 16 Звіт про власний капітал

160
 

Додаток 17 Звіт про рух грошових коштів

162
 

Додаток 18 Звіт про нарахування внесків та витрати, пов?язані з загальнообов?язковим державним соціальним страхуванням у зв?язку з тимчасовою втратою працездатності

164
 

Додаток 19 Звіт про фінансові результати і дебіторську заборгованість

166
 

Додаток 20 Звіт про фінансові результати

168
 

Додаток 21 Картка зі зразками підписів та відбитків печатки

170
 

Додаток 22 Схеми документообігу по відділам “Бухгалтерія” та “Склад”

172
 

Додаток 23 Зразок положення про діяльність відділу “Бухгалтерія”

174
 

Додаток 24 Зразок положення про діяльність відділу “Склад”

176
 

Додаток 25.1 Посадова інструкція головного бухгалтера

178
 

Додаток 25.2 Посадова інструкція бухгалтера (з обліку та руху товаро-матеріальних цінностей)

180
 

Додаток 25.3 Посадова інструкція бухгалтера (з реалізації)

182
 

Додаток 25.4 Посадова інструкція бухгалтера (з розрахунків по бюджету)

184
 

Додаток 25.5 Посадова інструкція бухгалтера (з нарахування заробітної плати)

186
 

Додаток 25.6 Посадова інструкція касира

188
 

Додаток 25.7 Посадова інструкція начальника складу

190
 

Додаток 25.8 Посадова інструкція комірника

192
 

Про автора

194

@    черкаський державний бізнес-коледж